LNA

Autipas

AUTIPAS verkrijgbaar bij NVA


antipas autismeDe AUTIPAS is verkrijgbaar voor iedereen die een stoornis in het autisme spectrum heeft. De AUTIPAS kan ook worden besteld door partners en ouders/verzorgers van volwassenen en kinderen met autisme. Om de pas op vakantie in het buitenland te kunnen gebruiken is de tekst van de folder ook in het Duits, Frans en Engels te downloaden en sindskort ook in het Spaans en Portugees.

 

Voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2013

Deze tekst staat afgedrukt op de achterzijde van de AUTIPAS:

 

Autisme is een informatieverwerkingsstoornis die mijn gedrag kan beïnvloeden. Ik heb hierdoor problemen met sociale interactie, communicatie en verbeelding. Neem even de moeite en lees de folder door die bij deze pas zit. Dat maakt het contact tussen ons een stuk gemakkelijker.

 

‘Toen een ouder het LNA en de NVA in de zomer van 2006 benaderde met het idee van de AUTIPAS hebben beide organisaties dit initiatief meteen opgepakt’. Dat de AUTIPAS er vandaag ligt is mede te danken aan de inzet van diverse organisaties die veelal belangeloos hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de AUTIPAS. Het LNA bedankt het Autismefonds voor de Co-financiering, Hedris voor de vormgeving, GlobaliD services voor de productie van de AUTIPAS, POLS Netwerk voor de communicatie en Faceworks voor de inrichting en het beheer van de website en databank van www.autipas.nl.
De AUTIPAS is een gezamenlijk initiatief van het LNA, de NVA en het Autismefonds. Het is een pas ter grootte van een betaalpas met op de voorkant je naam en op de achterkant een korte tekst met uitleg over autisme. De AUTIPAS schuif je in een plastic hoes en in die hoes zit een folder met meer informatie over autisme en een lijst met kenmerken. Omdat geen mens met autisme hetzelfde is kan op deze lijst worden aangevinkt welke kenmerken passen bij degene die de AUTIPAS bij zich draagt.

 

Sommige mensen met autisme hebben er bijvoorbeeld moeite mee om mensen recht aan te kijken of willen liever niet aangeraakt worden. Er is ook ruimte voor telefoonnummers. Zo weet de ander welke hulplijnen gebeld kunnen worden. Om de pas ook op vakantie te kunnen gebruiken is de tekst van de folder vanaf nu ook in het Duits, Frans en Engels te downloaden.

 

Autisme. Hun wereld is anders dan je denkt!

 

Links
www.autipas.nl

www.landelijknetwerkautisme.nl

www.autisme.nl

www.autismefonds.nl