Informatie over autisme

Sint, wie ben ik?

Sinterklaas, wie ben ik? is geschreven vanuit het perspectief van autisme binnen het gezin. Echter, het kind dat het woord voert bestaat niet. Sinterklaas, wie ben ik? toont namelijk de vele gezichten die autisme kan hebben. In ieder hoofdstuk komt een kind aan het woord dat zijn/haar problemen verhaalt met betrekking tot Sinterklaas en de spanningen die dat met zich meebrengt.

Bron: Sint, wie ben ik?

Voor het laatst gewijzigd op 29 oktober 2008

Wanneer het boekje gelezen wordt als ware het de zienswijze van één kind, dan zou je Rainman menen te herkennen. Maar zo’n kind bestaat niet. Elk kind met autisme is anders. Dat is tegelijkertijd het antwoord op de vraag Sint, wie ben ik?

Met dit boekje is ernaar gestreefd op een toegankelijke manier uit te leggen hoe een kind met autisme zomaar het spoor bijster kan raken. Immers, als je een autistisch kind hebt gaat niets vanzelf en “zomaar” iets vieren – of dat nou Sinterklaas is of een verjaardag of een gezamenlijk dagje uit – vergt veel meer van een gezin dan je zou denken.

Niets is namelijk vanzelfsprekend. Dat wil dit boekje vertellen: autisme heeft geen gezicht en aan het gezicht herken je geen autisme.

Jolanda van der Meijden is getrouwd en woont in Drenthe. Zij is moeder van vier kinderen waarvan er twee een diagnose hebben binnen het autistische spectrum. Een deel van dit boekje berust derhalve op de werkelijkheid zoals die zich afspeelt binnen het gezin ten tijde van de viering van Sinterklaas en andere feesten.

De illustraties werden verzorgd door de leerlingen van de UNIT academie, Nijmeegse academie voor beeldend talent. Het boek is te koop bij uitgeverij Boekenbent.