Informatie over autisme

Homeopathie en autisme

Homeopathie en autisme

Auteur: Sylvia Hasper
(Ontleend aan een publicatie van Alex Leupen, homeopathisch arts en aanvullende informatie van de ouders over onderwijs)

Autisme is geen eindtoestand. Homeopathisch artsen gaan ervan uit dat het mogelijk is om de ontwikkeling van een kind te stimuleren met een goed gekozen homeopathisch middel. Dit geldt ook voor kinderen met ADHD, PDD-nos, dyslexie, NLD etc.

Homeopathie werkt via informatieoverdracht van een verdunde stof die het zelfherstellend vermogen herstelt. Door het kind elke maand een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen optreden. Er zijn tal van middelen die een ondersteuning kunnen geven aan autistische kinderen, bijv. Barium carbonicum, Barium muriaticum, Barium phosphoricum, Helium, Neon, Abrotanum etc. Een homeopathisch arts selecteert een middel en schrijft in de regel niet meer dan één middel tegelijk voor. 

Praktijkvoorbeeld

Ginuwine, een autistische jongen
Behandelend arts: Alex Leupen

Ginuwine is 2,5 jaar als zijn moeder merkt dat haar zoon niet normaal functioneert. Ginuwine is een vrolijke en levendige jongen, maar hij heeft een sterke achterstand in zijn spraak/taalontwikkeling en hij raakt in paniek bij nieuwe dingen. Na diverse onderzoeken binnen het Utrechts Medisch Centrum wordt de diagnose autisme gesteld in combinatie met een  ontwikkelingsachterstand. Ginuwine gaat naar een Medisch Kinderdagverblijf.

De moeder van Ginuwine laat het er niet bij zitten en vraagt om advies bij een homeopathisch arts als hij 4,5 jaar oud is. Die stelt vast dat het lastig communiceren is met Ginuwine. De jongen gebruikt bijna geen taal om te communiceren en het is moeilijk in te schatten wat hij wel of niet begrijpt en of iets ook echt tot hem ‘doordringt’.

Inzet van homeopathie
Op basis van observatie en onderzoek wordt Ginuwine een middel voorgeschreven dat past bij zijn ontwikkelings- en taalachterstand en een aantal lichamelijke symptomen (elke 4 weken 2 granulen Barium muriaticum 200K).

  • 2 maanden later  Ginuwines ontwikkeling is sterk vooruitgegaan. Hij praat meer en vooral duidelijker. Bovendien is zijn eetpatroon gewijzigd. Hij eet nu dingen die hij voorheen niet lustte.
  • 7 maanden later  Ginuwine geeft antwoord op vragen (voorheen alleen echolalie) en benoemt voorwerpen in een boekje.
  • 8 maanden later Ginuwine gaat nog steeds vooruit. Hij is al 2 maanden zindelijk, zowel overdag als ‘s nachts. Hij praat veel beter, soms zelfs hele zinnen. Zijn moeder begrijpt hem beter en er is sprake van beter contact. Sinds 3 maanden zijn de astmatische klachten die hij had verdwenen.

Van het MKD naar school
In januari 2004 maakt Ginuwine de overstap van het medisch kinderdagverblijf naar de Rafaëlschool, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK). Dit is boven de verwachting van ouders en begeleiders. Als op school blijkt dat Ginuwine niet verder vooruit gaat besluit de homeopathisch arts een ander middel voor te schrijven. Gekozen wordt voor twee granulen van het middel Helium 200K.

  • 19 maanden later  Ginuwine gaat weer goed vooruit op school. Hij gaat over naar een volgend niveau. De spraakontwikkeling verbetert nog steeds en hij vertelt nu zelf ook dingen thuis. Hij leert op school pictogrammen lezen en zit op zwemles. Bovendien kan hij beter tegen veranderingen. Het eten gaat nog beter, hij eet meer groentes en is gek op karbonadekruiden en vlees.

Vorderingen op school – ervaringen van de ouders

De ouders van Ginuwine zien hoe hun zoon zich ontwikkelt en zetten medio 2006 hun ervaringen op papier.
“Het 1e jaar was best zwaar voor Ginuwine. Alles was nieuw: nieuwe kinderen, andere regels, andere opdrachten, dagindeling enz. In het begin was Ginuwine ook vaak erg moe. Hij wordt om 7.45 opgehaald en komt pas om 15.45 weer thuis. Dat is best een lange dag. Hij viel dan af en toe ook in slaap in de klas (in de knuffel/poppenhoek).  Maar geleidelijk aan ging het steeds beter. 

Hij zit nu in de “A-stroom’’. Dat zijn kinderen waarvan ze denken dat zij kunnen leren lezen/rekenen. Mocht blijken dat Ginuwine dit niet aankan dan zouden ze hem altijd nog kunnen plaatsen bij de kinderen die in de “B-stroom” vallen. Maar na het laatste rapportgesprek bleek dat Ginuwine het prima aankan en zelfs al een beetje kan lezen en kan rekenen!

De juf van Ginuwine is er voor 95% van overtuigd dat Ginuwine goed zal gaan lezen en rekenen. Dit was natuurlijk ontzettend goed nieuws! We hebben dit altijd stil gehoopt maar het was altijd afwachten hoe zijn ontwikkeling zou gaan lopen, daar kon niemand ons iets over vertellen toen zijn autisme werd vastgesteld. Dit betekend natuurlijk ook dat zijn concentratievermogen ook behoorlijk vooruit is gegaan. Hij gaat alleen nog maar vooruit en dat is natuurlijk hartstikke positief!”
Meer informatie

Jan Scholten, Homeopathie en de elementen, een boek over het gebruik van Helium en andere elementen.

homeopathie-utrecht